V času naših zimskih počitnic, ko so bile temperature marsikje okrog 20° C, so mladi protestniki in protestnice po različnih krajih Evrope demonstrirali proti temu, da so februarja v kratkih rokavih. Pobudnica protestov je norveška najstnica in okoljska aktivistka GRETA THUNBERG, ki jo je zaradi njenega delovanja za varovanje podnebja, norveški parlament predlagal za Nobelovo nagrado. Deklica je sama začela stavkati pred norveškim parlamentom proti podnebnim spremembam, shodi  oz. stavke (ker se mladi namesto pouka udeležujejo protestov) pa so v petek, 15. marca 2019, potekali v več kot 1000 mestih v 89 državah, med drugim tudi v Sloveniji.

Skozi črne oblake, ki se zgrinjajo nad našim planetom predvsem zaradi podnebnega segrevanja, je posijal sončni žarek – ‘pilotni projekt zajemanja in shranjevanja CO2, ki bi lahko drastično znižal izpuste toplogrednih plinov in se, če bo uspešen, razširil po vsem svetu’ (iz članka v Sobotni prilogi 13. 4. 2019 Ogljikov dioksid se vrača domov, avtor Boštjan Videmšek). Zaenkrat projekt izvajajo na Norveškem.

V naši šoli smo se na temo varovanja našega planeta kot ponavadi veliko pogovarjali, pa tudi brali, iskali in izdelovali gradivo za tematski pano z naslovom 22. april – dan Zemlje. Pripravljamo tudi oddajo šolskega radia na to temo.

Dostopnost