Drugošolci so pod vodstvom našega sodelavca, biologa in fotografa Petra Valiča preživeli dopoldne na travniku in ob potoku ‘pr Malki’. Poslušali so ptičje petje, opazovali drevesa, grme in cvetice, pa tudi živali, ki živijo na travniku in v potoku.

Peter Valič je opazovalni dan takole povzel:

“Vrnivec je v delu, ki ga s kriškimi otroci obiskujemo že zadnje desetletje, eden od treh potokov, ki so po melioraciji ostali v dokaj naravnem stanju, zlasti del potoka okrog Pikčev. Del se odlikuje z visoko biotsko pestrostjo in visoko krajinsko ohranjenostjo.

Od kopenskih živali smo videli ličinko nočnega metulja cigararja, ki si zvije list gostiteljske rastline, da je varen pred plenilci. Na istem gabru je bilo mogoče opaziti listne šiške, ki jih oblikujejo listne uši in z izločanjem prirejenih rastlinskih hormonov prisilijo gostiteljsko drevo, da tvori mehurjaste tvorbe, v katerih varno živijo.

Od travniških živali smo opazovali več metuljev: enega od modrinov, jadralca, malega rjavčka in žilastega debeloglavčka. Od kačjih pastirjev je najpogostejši modri bleščavec in zelo redek veliki studenčar. Med množico ostalih žuželk je našo pozornost pritegnila divja čebela, ki je na kobulih nabirala nektar in pelod.

Od rastlin naj omenim navadni lan, iskano in čaščeno rastlino naših prednikov.

Ogledali smo si tudi vzorec vodnih žuželk in drugih vodnih živali. Prednjačile so ličinke enodnevnic, mladoletnic je bilo manj, precej je bilo tudi majhnih rakcev – postranic in nekaj vodnih belih deževnikov oz. maloščetincev. Pod zgolj tremi kamni smo našli okrog 40 – 50 drobnih bentoških živali. Potokov s tako pestrostjo in krajinsko ohranjenostjo na Vipavskem ni več v izobilju.”

Fotografije kažejo, da je bilo zelo zanimivo.

Dostopnost