Nekdanji učenec kriške šole David Fučka je šoli podaril nekaj izvodov brošure o izjemnih drevesih severne Primorske. David Fučka, Edo Kozorog in Janez Pagon so avtorji predstavitve petindvajsetih dreves, ki se med izjemna uvrščajo zaradi izjemnih dimenzij, posebnih oblik krošnje ali debla, pa tudi zaradi posebnih estetskih, zgodovinskih, pričevalnih ali energijskih vrednosti, kot je zapisano v uvodu predstavitve.

Izvemo, da sta za vrednotenje izjemnosti dreves pristojna Zavod za gozdove Slovenije in Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, ki sta se projekta lotila skupaj z Lokalno turistično organizacijo Posočje. Vsako drevo je predstavljeno s fotografijo, dimenzijami, lokacijo, dostopom, zanimivostmi in izjemnostmi. Lokacije dreves so povezane v učno pot, ki ponuja priložnost, idejo za obisk posameznega drevesa ali več njih.

Dve od izjemnih dreves najdemo prav blizu – topol ob Vipavi in belo vrbo ob Hublju. Topol ob Vipavi pa tudi nekatera druga drevesa so zaščitena kot naravna vrednota ali naravna znamenitost.

Davidu Fučki se zahvaljujemo za prijaznost.

Dostopnost