Iztok Mlakar poje komad Čikorja an’ kafe, naš prispevek pa bo govoril o cikoriji in bontonu. Z obojim smo se ukvarjali in se še ukvarjamo v okviru modula Tradicija.

Tako smo nekega dne v podaljšanem bivanju skuhali cikorijo, kajti zanimalo nas je, kakšnega okusa je. Večina otrok jo je pila prvič. Nekaterim je bila všeč, drugim ne, eni so jo samo pokusili, drugi so spili dva lončka. Otroci so povedali, da pri njih doma nekatere none in nonoti še vedno, tako kot od zmeraj, za zajtrk pojedo kruh nadrobljen v belo kavo. Vsaka hiša ima svoj recept in lahko smo veseli, da v trgovinah poleg poplave različnih instant napitkov še vedno lahko kupimo cikorijo, divko, knajp ali pa projo. To je tradicija.

Tradicija je tudi bonton ali lepo vedenje ali spodobno obnašanje, kot mu pravi France Bevk v svoji knjižici Spodobno se obnašaj. O bontonu imamo v šolski knjižnici kar nekaj knjig: Hopla, oprostite!, Lepo vedenje pri mizi, pa Bonton za otroke, celo Fonton (s pravili o telefoniranju) in knjigo z naslovom Počesane muhe ali Zelo zapleten priročnik o lepem vedenju, … V podaljšanem bivanju so jih otroci brali, ob njih risali in pisali in tako je nastal pano na temo spodobnega obnašanja, pripravljamo pa tudi dve posebni oddaji šolskega radia na to temo.

Oglejte si še slike.

bonton 001

Skuhali smo cikorijo, jo pokusili in se z lončki slikali.

Dostopnost