V letošnjem šolskem letu smo se med drugim posvetili tudi filmski vzgoji. Tudi ZKD Ajdovščina se je lotila dolgoročno zastavljenega projekta načrtne filmske vzgoje, ki so ga poimenovali Kino v naši dolini. V ponedeljek, 26. januarja, ko je bil v Ajdovščini Teden filma, smo si v Dvorani prve slovenske vlade ogledali animirani film Loti in skrivnost mesečevega kamna.  Starejši otroci (2. in 3. triletje) so si ogledali film Vratar iz Liverpoola. Vseh gledalcev skupaj je bilo 1800 z vseh petih šol v naši občini.Pred filmom in po njem so potekale različne dejavnosti. Kriški četrtošolci so npr. literarno ustvarjali – Loti, junakinjo filma, so vključili v pravljico Rdeča kapica. Pogumna, dobrovoljna in iznajdljiva Loti je bila seveda Rdeči kapici v veliko pomoč pri premagovanju zapleta z volkom.

V sredo, 11. februarja, so si tretješolci in četrtošolci dobravske šole v novogoriškem Kulturnem domu ogledali šest animiranih filmov slovenskih avtorjev (dogodek je bil brezplačen). Vsakega je pospremil pogovor o njem. Otroci so lahko povedali svoje mnenje in izkazali so se kot pronicljivi gledalci, ki jim ni ušla nobena podrobnost in tudi pomen ne. Na koncu so izbirali film, ki jim je bil najbolj všeč. Zmagal je – kdo drug kot Maček Muri.

V petek, 13. februarja, so četrtošolci v sodelovanju z Artkino mrežo spoznali, kako lahko s programi, ki jih najdemo na spletu, izdelamo svoj lastni animirani film. Praktično so preizkusili, koliko truda je treba vložiti v izdelavo nekajminutnega ali celo celovečernega animiranega filma, saj za eno samo sekundo filma potrebuješ štiriindvajset (24!) sličic.

 

Dostopnost